Geek Girl Meetup 2013 – Enter Space

Tillbringade helgen på Tekniska Museet där årets Geek Girl Meetup konferens i Stockholm gick av stapeln. Årets tema var Enter Space och även om jag inte är någon rymdnörd så var det kul att få lyssna på föredrag om saker jag inte vet så mycket om.

Jag kollade bland annat in de här:

IRF presenterar: Ett rymdäventyr till jätteplaneten Jupiter & radarn MARA på Antarktis

Talare: Gabriella Stenberg & Daria Mikhaylova

Som jag sa är jag ingen rymdnörd men det är alltid en upplevelse att lyssna på talare som uppenbart brinner för det de sysslar med och både Gabriella och Daria hör helt klart till denna kategori. Kolla in presentationerna här: Gabriellas om resplaner till Jupiter och Darias om att montera saker på Antarktis.

Per aspera ad astra? Eller, varför stoppas kvinnor i it-världen så ofta av svårigheterna på vägen och når så sällan stjärnorna?

Talare: Isobel Hadley-Kamptz & Loth Hammar från Digitaliseringskomissionen

Mer en diskussion än en presentation vilket var smart för det var intressant och tankeväckande att höra om folks erfarenheter. Jag hoppas att digitaliseringskomissionen lyckas göra bra saker, deras ambitioner låter lovande och det är helt klart att vi är många som är intresserade och engagerade i frågeställningarna.

The Monitor Celestra

Talare: Sofia Alonzo

Missade tyvärr början av denna presentation men jag är imponerad över att man genomför den här typen av projekt.

Stormtroopers, bilder, CC – Möjligheterna i cyberspace med Creative Commons

Talare: Kristina Alexanderson

Jag såg Kristinas presentation förra året och blev så inspirerad att jag ville passa på och höra henne en gång till. Även om det är lätt att fastna i coola bilder av Storm Troopers så är det här med Creative Commons och återanvändning av andras material väl värt att tänka (och agera) kring. Kristinas presentation.

A safe space for homeless cats

Talare: Ida Metsis

Katter är ju alltid trevligt att ha med. Men framförallt var presentationen nyttigt för mig som är en ganska ofokuserad facebook-användare för att se hur man verkligen kan utnyttja facebook för att göra nytta. I det här fallet för att hitta hem till katterna och finansiärer och volontärer till organisationen. Idas presentation.

Kort intro till Ruby on Rails (minns inte exakta titeln)

Talare: Heidi Harman

Spontant tillkommen presentation på ganska lösa boliner, vilket jag uppskattade då GGM Stockholm numera är en välplanerad och välförberedd konferens som därför kanske saknar lite av knytkonferensens spontanitet.

Att introducera en programmeringsplattform med praktiska exempel på under 30 minuter är ett självmordsprojekt men jag tycker Heidi lyckades förmedla att det är görbart att komma igång med programmering på under en månad och att det är kul. Sen kanske jag inte vet så hemskt mycket mer om just Ruby on Rails men det spelar mindre roll för mig. 🙂

Enter the Space of Facebook in Tunisia

Talare: Maryem Nasri, Selma Hosni

Detta var den presentation som fick mig att tänka till mest och som jag kommer att fundera lite mer kring nu när jag är hemma igen. Framförallt tankarna kring individualistiska/kollektivistiska samhällen och vad som händer när verktyg som skapas i individualistiska samhällen börjar användas i kollektivistiska samhällen. Plus rent allmänt om kulturella skillnader i hur vi använder sajter som facebook.

Sen är ju det faktum att man i Tunisien måste förhålla sig till hur man följer efterdyningarna av en revolution i olika medier tänkvärt i ytterligare en dimension.

Efter konferensen följde ett första årsmöte i det som numera är den ideella föreningen Geek Girl Meetup Sweden. Så framöver kommer den svenska delen av Geek Girl Meetup att drivas som en förening. Ser fram emot nya Geek Girl Meetups och jag hoppas hitta något sätt att engagera mig framöver.