Semantic Web Technology-kursen närmar sig sitt slut

Idag gjorde jag sista veckotentan i Semantic Web-kursen. Kvar är nu en tre-timmars sluttenta som ska göras innan annandag påsk och sen får vi se om jag skrapat ihop tillräckligt med tentapoäng för att få ett intyg (eller vad man nu får för godkänd kurs.)

Kursen i sig har varit intressant fast kanske inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Jag hade förväntat mig att lära mig om verktyg och tekniker som hjälper mig att använda/skapa semantik information på webben. Kursen känns lite mer som om den lär mig vad man behöver kunna för att bygga denna typ av verktyg. Vilket blir lite både mastigt och tunt på ca 10 timmars föreläsningar.

Mastigt för att vi har sprungit raskt igenom en massa om hur man kan använda logik för att definiera information och sen bevisa att dessa definitioner är korrekta. Jag har varit hemskt tacksam för mina kurser i logik och logikprogrammering från mitten av 80-talet för annars hade jag nog gett upp kursen under vecka 3.

Tunt då jag tvivlar på att det man lär sig på så här kort tid verkligen blir praktiskt användbart. Vi läste ju logik, logikprogrammering och kognitionspsykologi i en hel termin för att kunna bygga små “Expertsystem” på 80-talet.

Det är dock kul att se att allt går igen. 🙂 Och att mycket av det man kallade “Artificiell Intelligens” på 80-talet nu verkar landa i semantiska webben.

Online-kurseriet har gått förvånansvärt bra. Största problemet tycker jag har varit att nivån på hemtentorna har varit så varierande. “Värsta” logiktentan spenderade jag hela timmen på och skrapade inte ens ihop hälften av de möjliga poängen. Denna veckans tenta (som iofs täcker ett område jag normalt jobbar med) tog 12 minuter. Jag har inte fått resultatet på denna ännu men jag skulle bli väldigt paff om det var sämre än logiktentans.

Jag misstänker att sluttentan kommer att ligga närmare logiktentan men vi får väl se…